Har du sett den røde politiknappen?

 

                         

 

Kripos har et spesielt ansvar for å bekjempe seksuell utnytting av barn og unge på Internett. Dette gjør vi blant annet gjennom vårt nettbaserte tipsmottak tips.kripos.no. På tips.kripos.no finnes også mye informasjon om blant annet nettbruk, lovbestemmelser og internettfilteret som hindrer tilgang til nettsider som seksualiserer barn. På Internett gjelder også Norges lover.

Når du trykker på knappen, kommer du til nettsiden tips.kripos.no. Der kan du lese om det vi nå har nevnt, eller du kan tipse oss dersom du har sett eller opplevd noe på Internett som du regner som seksuell utnytting av barn og unge, rasistiske ytringer eller menneskehandel.

 

Hvem blir ofre for seksuell utnytting på Internett?

Kripos’ erfaring tilsier at det som gjør barn og unge mest sårbare på Internett, er at de utleverer seg selv og stoler på andre som de ikke egentlig vet hvem er. I tillegg opprettholder mange kontakt med personer som oppfører seg krenkende og uanstendige. Hvis du sender bilder av deg selv eller brukerwebkamera, tenk på at innholdet må være slik at det er greit om alle ser det!

 

Avslutt kontakt og blokker personer som er krenkende eller uanstendige overfor deg!

Personer man har møtt på nettet, oppleves ofte som veldig gode venner etter kort tid. Noen barn og ungdommer har helt andre grenser for hva de forteller og viser frem til nettvennene sine enn til andre de kjenner. Hva da om den i andre enden er en som vil utnytte deg? De som vil utnytte barn og unge via Internett, er veldig flinke til å skape nærhet, tillit og avhengighet og til å få andre til å tøye sine egne grenser for hva de vil gjøre. De bruker smiger, penger og kule ting som lokkemiddel for å få til møter med barn og ungdom. Dersom du skal møte noen du bare kjenner fra Internett, ta med en voksen!

 

Her ser du noen eksempler på hva som er straffbart:

  • Blotting på webkamera når den i andre en den er under 16 år
  • Foreslå at noen under 16 år skal strippe eller gjøre seksuelle handlinger foran webkamera
  • Seksuelt krenkende utsagn overfor noen under 16 år
  • Tilby noen penger eller annen betaling for sex
  • Sende pornografiske bilder eller filmer til noen under 18 år
  • Ha bilder eller filmer som seksualiserer barn under 18 år

 

Kripos opplever at mange barn og unge er flinke til å tipse og selv ta ansvar når de opplever ubehagelig kontakt på nettet.