Nettovergrep

Overgripere misbruker nettet til å komme i kontakt med barn. Det kan føre til krenkelser online og fysiske overgrep.

De fleste overgrep skjer i barnets nære omgivelser og til en person barnet har et tillitsforhold til. Likevel er det viktig å være oppmerksom på at barn og ungdom også kan utsettes for seksuelle overgrep via nett. Seksuelle overgrep mot barn er seksuelle handlinger som krenker barnets integritet. Handlingen baserer seg på overgripers behov, og inneholder ofte momenter av vold, tvang og trusler. Overgrep mot barn er alltid ulovlig og reguleres av straffeloven.

Muligheten til å lage falske identiteter og mangel på tilsyn gjør nettet til en egnet arena for overgripere å komme i kontakt med barn

 

Seksualisert omgangsform

Barn og ungdom kan bli utsatt for seksuelt krenkende atferd og handlinger som følge av sin nettbruk. Tenåringer som aktivt søker oppmerksomhet på nettet er mest utsatt for seksuelt krenkende atferd og handlinger. Det er viktig å skille mellom seksuell atferd mellom likeverdige i ungdomstiden og seksuelle handlinger der en voksen krenker barnet. Seksuelle krenkelser på nett kan ta en rekke ulike former. Seksuelt krenkende tilbud og henvendelser på nett eller mobil, ofte med start i en chat, en samtale på et sosialt nettsamfunn eller en SMS kan gå fra språklig sjikane til alvorlige seksuelle overgrep. Opplevelsen av anonymitet kan gjøre det lettere å kle av seg og ta sjanser man ikke hadde turt å ta ellers

  • Språklig seksuell sjikane: for eksempel en person som i chat med en 12-årig jente skriver ”jeg vil at du skal ta på meg”.
  • Seksuelt krenkende atferd: en person som via chat får lokket en 14-åring til å gå på webcam, og det viser seg å være en voksen mann som sitter og onanerer.
  • Seksuelle handlinger på nett: en person på chatten presser en ung jente til å ta av seg klærne på webcam eller skrive om seksuelle fantasier.
  • Seksuelle overgrep: en overgriper kontakter et barn på et spill- eller chattested eller et sosialt nettsamfunn, manipulerer barnet til å møtes (grooming), og presser barnet til seksuelle aktiviteter.

 

Stripping og posering foran webkamera

Endel barn og unge lager filmer der de gjennomfører seksuelle handlinger, enten på eget initiativ eller etter press fra andre. I noen tilfeller kan de bli lurt av personer som utgir seg for å tilby modelloppdrag. Filmene kan videresendes og mangfoldiggjøres på nettet, og brukes noen ganger til å sjikanere eller mobbe andre. De brukes også av overgripere til å presse barna med trussel om at de vil sendes til foreldre og venner eller offentliggjøres dersom de ikke gjør som overgriper vil. Dette er til stor belastning for barnet. 

 

Seksuelle overgrep som følge av et nettmøte

Både barn og tenåringer kan bli utsatt for seksuelle overgrep etter å ha truffet en person hun/han har blitt kjent med på nettet. Den som utsettes for overgrep har ofte tillit til personen hun/han skal møte og ser på vedkommende som en venn, støttespiller eller kjæreste. Ungdommen er ofte klar over at den personen man skal møte har forventninger om seksuell kontakt.

 

Blotting og eksponering for ulovlig innhold

Barn og ungdom kan komme i kontakt med personer som sender ulovlige bilder og/eller som blotter seg foran webkamera.

 

Salg og bytte av seksuelle tjenester

Sårbare grupper barn kan bruke nettet til å bytte og selge seksuelle handlinger via møteplasser på nettet. De kan bytte seksuelle handlinger mot penger, oppmerksomhet og bekreftelse. Slike bytter vil ofte foregå i en gråsone mellom forelskelser, utprøving og utnytting av ungdommen.

 

                                                                                                                                    Reddbarna.no