Dette sier barna om vold
De opplevelsene barna dine har i dag, vil prege dem som voksne. Barn som lever med vold vil ta med seg mange vonde minner. Barn trenger ikke selv å bli slått for å få varige men. Det er like skadelig for barna å se en omsorgsperson bli utsatt for vold. Barn som selv har erfaringer med vold har fem klare råd til de voksne:
At volden må ta slutt.
Den aller beste måten du kan hjelpe barna på er å skape et liv uten vold. Barn vi møter sier at dette er absolutt viktigst. Så lenge volden pågår i familien vil ikke barna kunne føle seg trygge. De vil alltid være på vakt for når det eksploderer neste gang. De vil leve som i et slags “minefelt”.
Barn trenger noen å snakke med.
Barn som har opplevd vold føler seg ensomme. Flere av barna vi har møtt tror de er de eneste i verden som har slike opplevelser. Ved å begynne å snakke om volden gir barna uttrykk for at de blir lettere inni seg. De får satt ord på følelsene, og forstår at det er flere som har opplevd det samme. Her er det viktig at barna får følge sitt eget tempo. Selv om det er viktig at de snakker, må de ikke bli presset.
Barn trenger å være trygge.
Trygghet er grunnmuren i livet for barnet ditt. Barn som mangler trygge rammer har større sannsynlighet enn andre barn for å få psykiske vansker når det blir eldre. I et hjem med vold mangler denne grunnleggende tryggheten. Barna vi snakker med sier at trygghet får “isklumpen i magen” til å smelte, og det blir lettere å snakke om det de har opplevd.
Fortell barna at det er greit å snakke om det som skjer hjemme.
Vold i hjemmet er ofte en godt bevart hemmelighet. Barn er svært lojale. De er “verdensmestere” i å beskytte sine foreldre og holde på familiehemmelighetene. For barn er det både slitsomt, ensomt og skadelig å bære på slike vonde opplevelser. Barna trenger derfor å få tydelig beskjed fra deg som forelder: Det er lov å snakke om det som skjer hjemme.
Fortelle barna at volden ikke er deres skyld.
Mange barn tror at volden skjer på grunn av dem. For barn er dette en måte å skape mening i det som skjer. Ved å passe på å ikke gjøre noe galt, tror barnet at det kan forhindre volden. Når Andreas på åtte år sier: “Hadde jeg bare ikke sølt det melkeglasset ved bordet, hadde ikke pappa blitt så sinna og slått mamma”, trenger han å få høre at det ikke er hans skyld. Det er pappas problem at han ikke klarer å slutte å bruke vold.
Disse fem rådene kommer fra barn som har erfaring med vold. Alle fem er viktige, men barna vi møter sier det aller viktigste er å få slutt på volden. Det er første skritt for å skape et trygt hjem, og sørge for at barna dine ikke får varige problemer på grunn av vold.
Hentet fra heftet «Små vitner til vold»
Sinna mann
Animasjonsfilmen Sinna mann omhandler om et trist og vanskelig tema. Vi møter førskolegutten Boj som bor sammen med foreldrene sine. Faren hans forandrer seg innimellom til et skummelt monster som ikke kan besinne seg. Da slår han mor. Når faren blir snill igjen, angrer han på oppførselen sin. Boj er redd og har det vondt: Han lurer på om det er hans skyld at faren blir så sint. Til slutt skriver han et brev til Kongen og forteller om hemmeligheten sin. En dag banker Kongen på døren og inviterer faren til å komme og bo hos ham på slottet sitt. Der skal han lære å bli kjent med den sinna mannen han har inni seg.
Filmen er basert på den prisbelønte boken Sinna mann av Gro Dahle og Svein Nyhus. Den ble skrevet på oppfordring av familierådgiver Øivind Aschjem i stiftelsen Alternativ til Vold og er en samtalebok for små og store som er vitne til familievold. Historien om Boj bygger dermed på autentiske fortellinger fra barn som vokser opp i familier med vold
Filmen under er litt skummel, så det er lurt å se den sammen med en voksen. Aldersgrense 7 år.
Her er klipp fra filmen, hele kan du ser her: http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/828575