content_full_top - is not in layout!

Spiseproblematikk

 

Det er ikke uvanlig at de som er utsatt for seksuelle overgrep har et problematisk forhold til kropp og mat. Å bli utsatt for seksuelle overgrep er å miste kontroll, kroppen blir invadert av andre, og er derfor ikke mulig å kontrollere. En måte og igjen få en slags kontroll over egen kropp kan være å styre hva en spiser og hva som kommer ut.

Spiseforstyrrelser handler nesten alltid om lav eller svingende selvfølelse, og ofte om problemer med å kjenne på og håndtere problematiske og uoversiktlige tanker og følelser.  For mange fungerer spiseforstyrrelsen som en overlevelsesstrategi, en kreativ tilpasning i en krevende livssituasjon.

Spiseforstyrrelsen kan vise seg som anoreksi, bulimi, overspising, tvangsspising, overtrening eller ikke føle sult i det hele tatt. Mange vet ikke hva som er «normalt» i magen og «glemmer» å spise. Andre igjen har ikke nødvendigvis noen uttalt spiseproblematikk, men syns det er vanskelig med enkelte matvarer som kan minne om overgrepssituasjonen gjennom lukt eller konsistens.  På den måten kan det bli vanskelig eller umulig å spise. Særdeles vanskelige produkter kan være yoghurt, melk, risgrøt, mat med klumper i, spesielt supper, banan, gulrøtter og å drikke av flaske.

Mange overgrepsutsatte opplever en indre uro som kommer når en begynner å tenke på overgrepene en har vært utsatt for. Den kan kjennes som en sultfølelse som forsterkes når en forsøker å overtale seg selv til å føle noe en ikke føler. Dette er en sult som ikke er fysiologisk betinget og som er et følelsesmessig ubehag man enten forsøker å sulte vekk eller spise vekk. Begge deler kan gjøre samme nytten. Hensikten blir å holde uroen på avstand, dvs. bildene av overgrep, og døyve smerten og angsten som følger med. "Maten hjelper meg til å forsvinne fra verden og fra uroen min på samme måte som jeg gjorde da overgrepene pågikk." "Jeg må hele tiden spise mer og mer for å holde klumpen jeg har i magen borte, eller så kan jeg ikke spise noen ting i det hele tatt. Noen utsetter seg selv for "overgrep" gjennom å straffe seg selv, for eksempel gjennom å overspise eller sulte seg fordi man er sint på kroppen sin. Det blir en slags fortsettelse av overgrep også som ungdom og voksen. Et annet problem kan være at godteri eller mat blir brukt som "betaling" etter overgrep. Som voksen blir dette brukt til å "bekrefte" seg selv som skitten og ekkel fordi man kanskje visste hva som "Jeg trenger å straffes, jeg ble straffet, jeg straffer meg selv. Jeg får det jeg fortjener, og det er noe jeg er kjent med."

 

www.iks.no/iks/spiseforst

www.sentermotincest.no